Onze certificaten

UBF ACAKoeltechnisch bedrijf - Certified - Vinçotte

Vierde coronagolf: zo zorg je voor een goede ventilatie

31 oktober 2021 - AirSystems -

De vierde coronagolf is een feit. Het aantal besmettingen neemt fors toe en steeds meer ziekenhuisbedden worden ingenomen door coronapatiënten. Een goede verluchting en ventilatie kan de verspreiding van het virus indammen: op school, op kantoor, in openbare gebouwen … ter bescherming van je bezoekers en je personeelsleden. En daar gaat het over in dit blogbericht. Laten we er samen voor zorgen dat deze vierde golf niet onnodig aanzwelt.

Waarom moet je ventileren?

Ventileren houdt de lucht in binnenruimtes gezond. Het werkt heel eenvoudig: verse buitenlucht wordt aangevoerd en vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd. Ventileren is pas efficiënt als je het 14/7 doet. Zo krijgen infectueuze deeltjes die via de mond en de neus worden verspreid tijdens het hoesten, niezen, praten of ademen minder kans om mensen te besmetten. Het CO2-gehalte in een ruimte is daarbij een goede indicator om de luchtzuiverheid te meten.

Volgens het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is ventilatie essentieel om de verspreiding van COVID-19 in binnenruimtes te beperken. Maar hoe kan je ventileren?

Ventilatie: een waaier aan mogelijkheden

Laten we beginnen met de oldskool-methode: verluchting. Door ramen en deuren wagenwijd open te zetten, laat je in een keer veel verse lucht binnenstromen. Hierdoor daalt het CO2-gehalte in de ruimte en worden heel wat infectueuze deeltjes op korte tijd uit de lucht gehaald. We raden aan om zowel voor, tijdens als na bijeenkomsten of vergaderingen binnenruimtes te verluchten.

Verluchting is echter geen vervanging voor ventilatiesystemen, die continu bezoedelde binnenlucht vervangen door verse buitenlucht. Bij een ventilatiesysteem C wordt die buitenlucht aangevoerd via ventilatieroosters in ramen en muren. De vervuilde binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd via een ventilator. De roosters en de ventilator zijn op elkaar afgestemd waardoor de lucht in het gebouw in balans blijft.

Bij een ventilatiesysteem D of balansventilatiesysteem verloopt de aan- en afvoer volledig mechanisch. Geen ventilatieroosters meer, wel een netwerk van kanalen dat ervoor zorgt dat propere lucht gelijkmatig wordt verdeeld in alle ruimtes van het gebouw. Door warmte-uitwisseling tussen beide luchtstromen, vindt er ook warmterecuperatie plaats. De warmte van de afgevoerde lucht warmt de aangevoerde lucht op waardoor je energie bespaart.

Industriële ventilatie is altijd een project op maat. Er spelen namelijk verschillende factoren mee. Bij de keuze van een systeem dien je o.a. rekening te houden met de ruimte die het systeem inneemt, het geluid, de kost … en vooral het verwachte energiegebruik. Ventilatie kost veel energie, maar door het slim aan te pakken kan je veel besparen dankzij energierecuperatie. Daarom dat we voorafgaand ter plaatse een studie doen en metingen uitvoeren.

Wil je de ventilatie in je gebouw aanpakken? Ontdek onze verschillende systemen voor kantoren, woningen en industriepanden.

De rol van luchtzuiveringssystemen

Laten we eerst een misvatting uit de wereld helpen: luchtzuiveringssystemen zorgen niet voor de aanvoer van verse buitenlucht, ze halen bezoedelde deeltjes uit de binnenlucht. Ze zijn dus een aanvulling op ventilatiesystemen, geen vervanging. Er bestaan mobiele luchtzuiveringstoestellen en ook systemen die verwerkt zijn in HVAC-toestellen. Voor beide oplossingen kan je bij ons terecht.

Van bedrijven tot zorgcentra

Bij Air Systems hebben we de kennis en ervaring om ventilatiesystemen te installeren op maat van elke onderneming en organisatie. Of je nu geregeld klanten ontvangt in je winkel, vaste bezoekers hebt in je woon-zorgcentrum, een sportclub uitbaat of de lucht in je productiehal proper en aangenaam wil houden, we zoeken samen naar de beste oplossing. Altijd in het belang van je klanten, je medewerkers, het milieu en de volksgezondheid.

Ventilatie is een van de basisregels om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Net zoals je handen wassen, mondmaskers dragen indien nodig, afstand bewaren en je laten testen als je klachten hebt. Meer info en richtlijnen over COVID-19 op deze website van de federale overheid.

Interesse of vragen over ventilatie bij jou thuis of op kantoor?

Neem contact op via info@airsystems.be of het contactformulier. Je kan natuurlijk ook steeds bellen naar +32 (0) 3 488 44 06

Vond je dit artikel interessant?
Deel het!

Air Systems
Koeltechniek

Air Systems is dé HVAC referentie volgens duizenden 100% tevreden klanten. Vraag gratis advies over ventilatie, industriële koeling, serverkoeling, airco & warmtepomp installaties.
Contacteer ons
UBF ACAKoeltechnisch bedrijf - Certified - Vinçotte
Privacy policyCookie Policy
envelope-oclock-omap-markerphoneshare-alt
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram