Onze certificaten

UBF ACAKoeltechnisch bedrijf - Certified - Vinçotte
Ventilatie icoon

Ventilatie

Voor zowel woningventilatie als industriële ventilatie kan je bij ons terecht!

Woningventilatie

Bij woningventilatie geldt het principie: hoe meer er aandacht gegeven wordt aan het energiepeil van de woning hoe lager de natuurlijke ventilatie. Omdat we zo goed isoleren is het dus belangrijk om ook te kunnen ventileren op een gecontroleerde manier, bijvoorbeeld om de kwaliteit van de lucht te verbeteren en om vochtproblemen (schimmel ed…) te vermijden. Met ventilatiesystemen brengen we verse lucht in de woning en we verdelen deze, terwijl we vochtige bezoedelde afvoeren. Allemaal op een gecontroleerde manier.

Soorten Ventilatiesystemen

Ventilatiessysteem C

Bij een C-ventilatiesysteem word de lucht geforceerd naar buiten geventileerd, de verse luchtaanvoer zal via roosters, die meestal in het raamoppervlak verwerkt zijn, naar binnen treden. 

Ventilatiessysteem D (Balansventilatie)

Bij een D ventilatiesyteem of balansventilatiesysteemzal zowel de afgezogen lucht (extractie) als zowel de verse lucht (pulsie) gecontroleerd in de woning geventileerd worden. Tevens zal er een warmte-uitwisseling tussen de twee luchtstromen ontstaan waardoor er 95% van de warmte van de ontrokken lucht kan gerecupereerd worden om de verse lucht op te warmen. Hierdoor kan de lucht gefilterd en verwarmd de woning betreden en perfect in balans met de gevraagde extractie. Tevens is het mogelijk om in de zomer en By-pass te activeren (automatische instelling) die ervoor zorgt dat de woning afkoelt tijden de lagere buitentemperaturen gedurende de nacht. (nachtspoeling)

In het verlengde van de cursus energiedeskundige is Air Systems perfect op de hoogte van de nieuwste wetgeving en de allernieuwste methodes.

Zowel natuurlijke, als mechanische ventilatie of de combinatie ervan kan berekend en aangeboden worden. Tevens heeft Air Systems al verschillende installaties gemaakt waarbij we ventilatie voorzien met energierecuperatie d.m.v. een kruisstroom-warmtewisselaar. Wij berekenen ventilatie systeem D (balansventilatie) volledig uit inclusief boor- en legplan.

» Wat Is Balansventilatie?

Twee ventilatoren zorgen enerzijds voor toevoer van verse lucht in de droge ruimtes en anderzijds voor afvoer van vervuilde lucht uit de natte ruimtes.

Indien de warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de toegevoerde koude lucht via een warmtewisselaar, spreken we van ‘warmteterugwinning’ (wtw).

Principe van de warmtewisselaar

Het apparaat kan tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereren. Van groot belang voor een goed rendement is dat beide luchtstromen in balans zijn, vandaar de term balansventilatie.

Terwijl warmteterugwinning in het stookseizoen kan leiden tot aanzienlijke besparingen op het energieverbruik, is deze in het tussenseizoen of in de zomer soms ongewenst, vermits er ook geen verwarming nodig is. Een bypass op de installatie dient er in deze gevallen voor te zorgen dat de wtw geheel of gedeeltelijk gestopt wordt. Dit kan gebeuren door het openen of omschakelen van een klep, of door stopzetten van het warmtewiel.

» Voordelen Van Balansventilatie

  Energiebesparing

Warmteterugwinning resulteert in minimaal en gecontroleerd ventileren met 70 tot 90% minder energieverlies, afhankelijk van het rendement van de warmtewisselaar. Door de verse lucht op deze manier voor te verwarmen besparen we al vlug meer dan 10% op de totale energierekening.

Hoger comfort

Dankzij het warmteterugwinapparaat veroorzaakt de voorverwarmde verse toevoerlucht minder koude tocht in de wintermaanden. Dankzij de bypass bekomt men koelere luchtstromen wanneer de buitentemperatuur warmer wordt.

En verder

 • Het systeem haalt beter de normen in alle weersomstandigheden dan systeem A, B en C
 • Gunstige invloed op het E-peil van de woning
 • Geen last van buitenlawaai dat binnendringt langs de raamroosters
 • Meer keuze in de plaats van de toe- en afvoeropeningen
 • Het systeem kan gebruikt worden voor korte intensieve ventilatie door het debiet van de ventilatoren tijdelijk te verhogen
 • Het systeem geeft minder problemen met over- of onderdruk
 • Geen dure en minder esthetische roosters in de ramen

Nachtkoeling

Het toepassen van intensieve nachtelijke ventilatie kan bijdragen tot een aangename binnentemperatuur tijdens de zomer: de woning wordt daarbij ’s nachts sterk doorgelucht met koudere buitenlucht die de warmte uit de woning opneemt en naar buiten afvoert. De volgende morgen wordt terug gestart met een koel gebouw.

Overdag, wanneer de buitentemperatuur terug oploopt, kan de koudere binnenlucht gebruikt worden om de warmere toevoerlucht af te koelen. In dit geval spreken we van ‘koudeterugwinning’.

Door zowel de theoretische kennis als de praktische uitvoeringen kunnen we stellen dat ventilatie ons vakgebied is.

Industriële Ventilatie

De energieprestatieregelgeving (EPB) vraagt beter geïsoleerde gebouwen. Goed geïsoleerde gebouwen eisen een goed geregelde ventilatie om een gezond binnenklimaat te garanderen.

Ventilatie moet zorgen voor een goede binnenluchtkwaliteit en thermisch comfort maar vraagt energie voor het opwarmen van de ventilatielucht in de winter en voor de ventilatoren bij mechanische ventilatie.

Bij het gebouwontwerp moeten de verschillende ventilatiesystemen overwogen worden. Het nut van ieder type ventilatiesysteem moet nagegaan worden in functie van de situatie en het project. Bij de keuze moet aandacht besteed worden aan het verwachte energiegebruik, de plaatsiname van het systeem (kanalen, luchtbehandelingskast), de kostprijs, het lawaai, invloed op uitzicht gevels,…

Ventilatie kan een grote energieverbruiker zijn en daarom is het interessant om de energiekosten voor ventilatie zoveel mogelijk te beperken en gecontroleerd te ventileren. Gecontroleerd ventileren is het evenwicht vinden tussen voldoende en niet overmatig ventileren. Om het energieverlies door ventilatie te beperken mag niet te veel geventileerd worden.
 
Mogelijke gebieden waar energiebesparingen bij ventilatie kunnen gerealiseerd worden zijn:

 • een goede keuze – ontwerp van ventilatiesysteem;
 • een goede luchtdichtheid van het gebouw en de kanalen;
 • warmte terug te winnen bij mechanische ventilatie;
 • de lucht eventueel voor te verwarmen via een serre of een grondbuis;.
 • een goede regeling en onderhoud van het systeem.

Bij industriële ventilatie is het de bedoeling om afhankelijk van het proces of productie zoveel mogelijk verversing en afkoeling op natuurlijke manier te verwezenlijken. Bij elke situatie wordt een studie of meting gedaan om het nodige ventilatieniveau te bepalen. Afhankelijk van deze studie zal de installatie gedimensioneerd worden en zal er bepaald worden of er extra mechanisch moet gekoeld worden of eventueel na-verwarmd. In eerste instantie wordt er getracht om zoveel mogelijk met warmterecuperatie te werken om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Aangezien elke situatie een specifieke oplossing vraagt wordt er zeer veel aandacht geschonken aan de voorafgaande studie en metingen.

Ventilatie Air Systems

Hebben we je net warm gemaakt voor een ventilatiesysteem?

Vraag hier snel je gratis vrijblijvende offerte aan!


  Ben je geïnteresseerd maar heb je toch nog vragen? Stel ze ons gerust!
  Contacteer ons nu!

  Air Systems
  Koeltechniek

  Air Systems is dé HVAC referentie volgens duizenden 100% tevreden klanten. Vraag gratis advies over ventilatie, industriële koeling, serverkoeling, airco & warmtepomp installaties.
  Contacteer ons
  UBF ACAKoeltechnisch bedrijf - Certified - Vinçotte
  Privacy policyCookie Policy
  envelope-omap-markerphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram