We geven je wat meer uitleg in de volgende 6 vragen.
1. Waarom zou je kiezen voor een warmtepomp?
We zijn met z’n allen op zoek naar manieren om onze woning duurzamer te maken. Een warmtepomp is hiervoor de ideale eerste stap. Warmtepompen leveren een rendement dat veel hoger ligt dan bij verwarmen met gas. En wanneer je in een volgende stap ook aan een zonnecollector (‘zonnepanelen’) denkt kan je zelf de elektriciteit leveren waarmee de warmtepomp kan verwarmen.
2. Een warmtepomp. Wat is dat nu eigenlijk?
Een warmtepomp haalt zijn energie uit de natuur. Het onttrekt warmte aan de omgeving en stuurt deze door een koelvloeistof. Hierdoor ontstaat damp waarmee warmte wordt gecreëerd.
3. Werkt een warmtepomp in de winter?
Jazeker. Een buitengroep kan functioneren vanaf -20° tot +43 graden. In België wil dat zeggen: het hele jaar door.
4. Kan je koelen met een warmtepomp?
Je kan koelen met een warmtepomp. Op dat moment functioneert je warmtepomp als airco. Je kan dus het hele jaar door van een ideale binnentemperatuur genieten. Fris in de zomer, warm in de winter.
5. Is een warmtepomp echt ecologisch?
Een warmtepomp verbruikt natuurlijk elektriciteit en dat is ook energie. Daarom is het interessant om te kijken naar de volledige keten. Elektriciteit kan hernieuwbaar geproduceerd worden, bijvoorbeeld door windturbines op zee of door zonnecollectoren op je eigen dak. De andere manieren van verwarmen zijn vaak nog steeds op fossiele brandstof gebaseerd, denk aan aardolie of aardgas. Deze energiebronnen zijn niet hernieuwbaar, worden steeds duurder, kunnen niet lokaal geproduceerd worden en zijn vervuilender.
6. Is een warmtepomp duur?
Een warmtepomp is duurder in aankoop dan een gas-condensatieketel. Toch zijn er ook budgettair verschillende redenen om voor een warmtepomp te kiezen.
- Je kan de meerinvestering terugverdien op ongeveer 5 jaar tijd. Hoewel elektriciteit duurder is dan gas, is de energiewinst zo groot dat je factuur toch lager zal liggen.
- Elektriciteit wordt momenteel zwaarder belast dan gas maar het beleid is duidelijk aan het veranderen. Het zal in de toekomst voordeliger worden om voor elektriciteit te kiezen en minder voordelig om voor fossiele brandstoffen te kiezen.
Interesse?
Neem contact op via info@airsystems.be of het contactformulier.
Je kan natuurlijk ook steeds bellen naar +32 (0) 3 488 44 06